Januari 2011 - Goede voornemens

Goede voornemens

Eind december: met uitstek de tijd om het afgelopen jaar “terug te kijken” en goede voornemens te maken voor het komende jaar. De meeste mensen maken rondom deze tijd hun voornemen en zijn deze eind januari alweer vergeten.

Een “goed” voornemen moet eigenlijk SMART geformuleerd worden. De letters van het woord SMART staan voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Dus niet ik wil het komend jaar afvallen, maar ik wil in het jaar 2012 in totaal 12 kilo afvallen, dus iedere maand gemiddeld 1 kilo.

Bovenstaand voorbeeld is geen voornemen van mij. Ik houd al sinds mijn veertigste mijn gewicht in de gaten. Zodra ik twee kilo boven mijn normale gewicht ben, ga ik letten op mijn eten en meer bewegen. Maar dit terzijde.

Op het blaadje van 30 december 2011 van de time managementkalender staan een paar geweldige inspirerende voornemens:

  • Ik richt mijn aandacht op positieve dingen.
  • Ik toon begrip en laat anderen in hun waarde.
  • Ik steek mijn tijd in dingen waar ik blij van word.
  • Ik sta open voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën.
  • Ik ben dankbaar voor al het goede in mijn leven.

Een lijstje om uit te printen en op een plek te hangen waar je regelmatig langs komt!  Ze zijn alleen niet SMART geformuleerd.  Ik heb een collega gehad die vertelde dat als ze maar één keer per dag het gevoel had dat ze één van haar leerlingen iets geleerd had, ze haar dag al geslaagd vond, ook al ging er ook veel mis. Het was een leerkracht die fantastisch om kon gaan met leerlingen met gedragsstoornissen.  Ze vergrootte hun zelfvertrouwen en schoolse vaardigheden, liet hen in hun waarde, ook al klopte het gedrag niet, leerde “gepast”gedrag aan. Ze was voor mij een voorbeeld hoe je leerkracht kunt zijn, hoewel ik in feite geen leerkracht ben.

Iedere zondag doen we schuldbelijdenis in de kerk. Dit is voor mij één van de indrukwekkendste momenten in de dienst. We belijden dat we gezondigd hebben, in gedachte, woord en daad, in het kwade dat we gedaan hebben en in het goede dat wij hebben nagelaten. Vooral het laatste deel intrigeert mij: “het goede dat we hebben nagelaten”. Juist bij dit gedeelte kan ik me altijd wel wat bedenken. Vaak heeft het te maken met contact met anderen: iemand niet gebeld, te weinig aandacht gegeven, meer hulp willen bieden.

Wellicht een goed voornemen voor 2012: meer positieve aandacht voor de ander. Dit voornemen is absoluut niet specifiek en meetbaar, wel acceptabel, ook realistisch en ook tijdgebonden( voor heel 2012 en ook de jaren erna).

Wat zal de wereld een stuk vriendelijker worden als we dat allemaal doen!

Heb ik verder nog voornemens? Ja, maar die houd ik toch maar even voor mezelf!

Carla

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder