Augustus 2013 - Vogeltje

Vogeltje

Vogeltje.

In een preek over bidden vertelde onze pastoor Robert onlangs over de man die een Afrikaans “troostvogeltje” had. Hij vertelde zijn problemen en vragen tegen het houten beeldje. Vaak vond hij daarna de antwoorden of oplossingen in zichzelf.


Ik dacht hierdoor aan een situatie die ken uit de tijd dat ik bij Hoogovens, soms midden in de nacht, werd opgeroepen om automatiserings-storingen op te lossen. Dat was soms ingewikkeld en tijdrovend, terwijl er flinke druk was vanuit de fabriek: de productie staat stil en dat kost “goud-geld”.
Soms leken de problemen onoplosbaar. Het gebeurde dan dat ik uiteindelijk telefonisch hulp inriep. Met grote aarzeling, want het is midden in de nacht! Ik kreeg dan een slaperige collega aan de lijn, die ik zo goed mogelijk probeerde uit te leggen wat er aan de hand is. Alles wat al gecontroleerd is, en alles wat al geprobeerd is. En dan gebeurde het dat ik halverwege het verhaal ineens precies wist wat er aan de hand was en hoe het opgelost moest worden. Ergens was de nodige kennis al aanwezig. Het probleem uit leggen aan een collega, systematisch, uitgebreid en compleet - want hij is nog slaperig - werkt dan al “trigger” om de oplossing boven te halen. Op dezelfde manier heb ik midden in de nacht collega’s aangehoord. Terwijl ik nog slaperig en nauwelijks in staat was iets te begrijpen of te zeggen, roept hij dan ineens “ik weet het al, dank je wel, slaap maar weer verder”. De volgende morgen volgen dan excuses voor het onderbreken van de nachtrust. Een nódeloze onderbreking lijkt dat dan, maar zonder dat telefoontje hat de oplossing misschien nog lang op zich laten wachten.

Misschien werkt bidden soms ook zo. Je legt een moeilijkheid voor aan God. Om het duidelijk uit te leggen moet je de zaken even goed op een rijtje zetten, er op een andere, gestructureerde manier over nadenken. En dan kan het zijn dat je daardoor al te weten komt hoe je er mee verder moet. Is dat dan een reactie van God, of zat het antwoord al in je hoofd? Ik weet het niet, maar zo’n gesprekje met God hielp dan wel.

En zo’n gesprekje met een Afrikaans troostvogeltje, is dat dan ook een soort bidden? Vast wel!
En is zo’n vogeltje dan God? Ik zou liever zeggen: Dat is óók God!

Hans

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder