Oktober 2013 - Pingpongballen

Pingpongballen

Pingpongballen

De bedoeling van deze pagina is dat iedere parochiaan hier zijn verhaal kwijt kan. Een ervaring, een mening, een leuk verhaal, het maakt niet uit wat je schrijft. Zo schreef Jo over haar herinneringen, Carla over haar voornemens en Johan over een vakantie-ervaring. En Fiete schreef over Westerborg, tranen en de “het pellen van een siepel”. Alles kan. Maar helaas, van zoveel andere parochianen lezen we niets. Terwijl ik zeker weet dat ze ook weleens iets meemaken dat ze zouden willen delen. Maar, ook al dring ik erop aan, het komt er niet van. “Daar heb ik geen tijd voor. Ik heb het al zo druk!” Dat hoor ik dan meestal. Ik schrijf dus vaak zelf iets op.

Nu zijn wij deze maand op vakantie. Heb ik dan veel tijd voor een column, of juist niet? Ik (her)vertel gewoon een bekend verhaal. En wie denkt geen tijd te hebben om zelf iets te schrijven raad ik aan wel even dit verhaal te lezen.

Er was eens een wijze leraar, hij pakte een grote glazen pot en vulde die tot aan de rand met pingpongballen. “En, vinden jullie dat de pot nu vol is?" vroeg hij aan zijn leerlingen. Iedereen knikte. "Mooi", zei hij " en pakte een zak vol kleine muntjes, die hij tussen de balletjes liet glijden. "Wat denken jullie, is de pot nu vol?" vroeg hij. “Ja, nu wel”, vond iedereen. Vervolgens pakte hij een bak zand, gooide dat tot de rand in de pot en herhaalde weer zijn vraag. Weer waren alle leerlingen het erover eens, dat de pot nu toch echt wel boordevol zat. Maar de leraar was nog niet klaar en greep vanonder zijn lessenaar een grote fles wijn en goot de inhoud ervan in de pot. “Kijk", zei hij, “nu is de pot pas echt vol.
Deze pot staat voor je leven.
-    De pingpongballen zijn de grote dingen in je leven: je partner, je kinderen, je vrienden, je familie, je gezondheid, je idealen, je dromen, je geloof. Als al het andere ontbreekt is je leven toch nog vol.
-    De muntjes zijn meegenomen, maar minder belangrijk: je baan, je huis, je spullen.
-    Het zand is al het overige dat je leven vult: je hobby’s, je sport, vakantie, karweitjes in huis, enz.
Maar zie je dat het andersom niet werkt: doe je eerst zand in de pot, dan kunnen er maar een
paar muntjes en geen pingpongballen meer bij.
Zorg er dus voor datje allereerst aandacht hebt voor die dingen die er echt toe doen. Speel
met je kinderen, neem tijd voor je geliefden en je vrienden, let op je gezondheid, vertrouw je
toe aan God.
Voor andere zaken is altijd nog wel tijd te vinden, dat zijn slechts muntjes en zand, je spullen
en ander opvulsel."
De leerlingen zijn er stil van. Totdat er één vraagt "Maar die fles wijn dan?” “Ah, goed dat je dat vraagt", zegt de leraar. “Het geeft aan dat, hoe vol je leven ook is, je altijd ruimte en tijd kunt maken om tot rust te komen en te genieten van het goede leven, waarvan de wijn het symbool is!"

Hans.

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder