Mei 2014 - Gods schepping gaat gewoon door

Gods schepping gaat gewoon door

Gods schepping gaat gewoon door.

Het is maar een smalle strook, tussen de Minister van Houtenlaan en de Wilgenstraat. Van de schouwburg tot het politiebureau. Een paar honderd meter lang en een meter of twintig breed. Ooit splitste hier de spoorlijn naar IJmuiden-west zich af van de lijn Haarlem-Beverwijk. En het was verhoogd als aanloop naar de spoorbrug. En verstevigd met kleurig grind van ver weg. Heel wat treinen reden hier langs, maar met de komst van de Velser tunnel kwam de klad erin. De lijn naar IJmuiden is daarna nog maar een korte tijd in gebruik geweest, hoofdzakelijk voor treinen met ingevroren vis. Maar ook die wordt tegenwoordig per vrachtauto vervoerd. De rails bleven liggen roesten, het stationnetje werd gesloopt, de strook grond bleef braak liggen. Vermoedelijk niet zo erg schoon meer. Roet en zwavel van de stoomlocomotieven, lood uit de uitlaat van de dieselmotoren, en asbest uit de remmen van passagierstreinen. Zelf het grind was inmiddels dof en bruin geworden. De oude spoordijk werd “vergeten”.

Maar ga er nu maar eens kijken!
In een paar tientallen jaren is de natuur teruggekomen. En dat is in dit uitzonderlijk warme voorjaar extra zichtbaar. Er staan weer allerlei bomen. Berken, eiken en esdoorn laten hun eerste bladeren zien in verschillende kleuren groen. De meidoorns staat vol met witte bloemen. Net als de Amerikaanse vogelkers. Bosbeheerders noemen deze soort vaak “bospest” en zouden ze het liefst met wortel en tak uitroeien, maar in deze tijd van het jaar zijn ze prachtig. De vlier heeft zijn eerste knoppen en er staan zelfs een paar roze bloeiende appelboompjes.

Het zand en grind zijn overwoekerd met pollen ruig gras en dovenetels vol met witte bloemen, maar ook paarsbloeiende hondsdraf en een paar groepen daslook.  Dat zou je kunnen en eten. Verwerkt in salades bijvoorbeeld, net als bieslook. Maar pas wel op met plukken, want de plant is wettelijk beschermd. De vele bramen, die kan je vrij plukken, maar dan moet je nog even wachten. Ze beginnen nu pas uit te lopen. Zelfs het asfalt van het oude perron raakt overwoekerd.En waarom fluitenkruid ook wel “hollands kant” wordt genoemd is duidelijk te zien: Een waas van fijne witte bloempjes onder de bomen.

Ook de vogels zijn er weer. Er zijn niet veel plaatsen in IJmuiden waar er zo oorverdovend veel zijn. Mussen en mezen. En op ieder hoog punt zit wel een merel te zingen. En wie de moeite neemt om in de schemering even onder de bomen stil te blijven staan kan vleermuizen langs zien fladderen en een nachtegaal horen.

Of er misschien er nog wel meer opvallende bomen en planten te vinden zijn, of vogels te horen? Ik weet het niet. Ik ben meer natuurgenieter dan natuurkenner. Maar ga er vooral zelf eens heen. Loop een van de paadjes af, neem even tijd om te kijken en te luisteren. En dan zal u dit met mij eens zijn:
Gods Schepping gaat nog steeds door en laat zich niet tegenhouden.

Hans

Reacties: 1-1
Door Gast: Carla @ 2014-05-01 10:27:40
En het groeit er heel hard. Het paadje wordt steeds smaller. Binnenkort zal er toch een eind komen aan dit stukje natuur. De HOV moet hier gaan rijden. Dan gaat er het beslist anders uitzien.
Reacties: 1-1
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder