September 2014 - Vakantie

Vakantie

 

En Carla, waar ga jij heen op vakantie?
"Ik ga naar Almere"
".?????"
Verbaasde blik, boven het hoofd van de vraagsteller is bijna een tekstballon te zien, waarin geschreven staat:"wie gaat er nu op vakantie in Almere"
Extra uitleg is nodig. Mijn broer woont vlakbij de Oostvaardersplassen, daarbij ken ik de Flevopolders helemaal niet. Ik rij er af en toe door met de auto,maar weet er eigenlijk niets van. Het lijkt me leuk dit stukje Nederland te ontdekken.

En, terwijl ik dit stukje schrijf, is mijn vakantie in Almere bijna ten einde. Hoe is het om de Flevopolders te ontdekken?
Almere is een grote stad met meerdere woongebieden om Almere Stad heen. En die woongebieden bestaan ook weer uit meerdere wijken of buurten. Het duurde even voordat ik dat door had. Almere is ruim opgezet. Er is heel veel groen in de wijken en om de wijken heen. De bus rijdt hier op speciale busbanen. Er zijn veel fietspaden en wandelgebieden. Het doel was een stad te bouwen waar volop de gedegenheid is om te recreëren en te ontspannen in de natuur. En dat is gelukt. Naast de natuur zijn er ook veel sportmogelijkheden, veel speelterreintjes voor kinderen, en ook plekken waar pubers zich kunnen vermaken, ik ben in iedere wijk wel een skatebordbaan tegen gekomen.

Heel wat kilometers heb ik er gefietst en ik heb ook een aantal kilometers gelopen. En ik heb genoten van  de natuur.  Mooie luchten en uitzichten heb ik gezien. Heel veel geuren geroken, bloemengeuren, mos, bosgeur, water. Wat een hoop verschillen zijn er te ervaren op een kilometer fietspad. Ook heb ik veel verschillende geluiden gehoord. Zoveel verschillende vogels. En natuurlijk was er veel te zien: vlindertjes dansend over het pad.  een vogeltje hangend aan een rietstengel, ik weet nu dat het een rietklever is, een roofvogel biddend in de lucht. Libelles in allerlei kleuren en maten. Eigenlijk is het niet te beschrijven hoe ik genoten heb op mijn fiets, en ook zittend op een bankje.

En wat ik zo opvallend vond: ik zag zo weinig mensen in de natuur. Ook bij de recreatiestrandjes bleef het  in mijn ogen rustig (het strand bij IJmuiden is bij mooi weer toch echt een stuk gevulder).
Vakantietijd en mooi weer. Waar zijn alle mensen. In de Heerenduinen kom ik om de haverklap iemand tegen. In het Kotterbos vrijwel niemand.

In een gids had ik gelezen over  de Groene Kathedraal, een kunstproject van landschapskunstenaar  Marinus Boezem. Met Italiaanse populieren is de plattegrond van de kathedraal van Reims uitgebeeld. Deze populieren zijn inmiddels flink gegroeid. Het geheel is bijzonder indrukwekkend. Wat zou ik daar graag een openluchtdienst willen bijwonen. Dat zal een droom blijven. Er is nog nooit een dienst gehouden op deze plek.

Het gebied van de Oostvaardersplassen wordt de nieuwe wildernis genoemd. Ook in  en om Almere zijn  veel bossen, parken en natuurgebieden te vinden. . Alles bedacht door mensen en gemaakt met mensenhanden. Of toch door Gods hand?


Carla

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder