Januari 2015 - Tijdcapsule

Tijdcapsule

Na het schrijven van de vorige column (december 2014) over verandering, zie ik een artikel over het maken van een  tijdscapsule. Ik raakte geïnteresseerd maar kreeg niet de kans het te lezen omdat ik uit de wachtkamer werd geroepen ( ik was dus in een wachtkamer in het ziekenhuis). Het idee over een tijdscapsule bleef bij mij spoken. En wat gemakkelijk is het dan om internet te hebben, even te googlen en het artikel te vinden.
De inleiding is als volgt: Echt, ook u bent over tien jaar een ander mens. Leg daarom vast wie u nú bent, en ervaar over tien jaar het plezier van terugkijken op uw persoonlijke verandering.
Het artikel ging er dus over hoe je zelf een tijdscapsule kan maken. En dit idee blijft maar spoken bij mij. Het grappige is dat als je eenmaal zo'n woord of idee in je hoofd hebt, je het ook iedere keer weer tegen komt. Bijvoorbeeld in de bibliotheek in Velsen. Als je bovenaan de trap bent zie je een glazen plaat waaronder zich een tijdscapsule bevindt. in 2010 is deze capsule geplaatst tijdens het eeuwfeest van de bibliotheek.  Velsenaren hebben verhalen geschreven over de bibliotheek en deze verhalen bevinden zich in de capsule. Over honderd jaar, in 2110 mag de capsule worden opengemaakt. Ik vind het jammer dat het zo lang duurt dat de capsule open mag, niemand van de schrijvers leeft dan nog. Het lijkt me veel leuker zo'n tijdsdocument te maken en dan het zelf na een paar jaar te openen en dan te zien wat je erin gestopt hebt.

In het artikel over het maken van een tijdscapsule staan ideeën hoe je het kunt aanpakken:

Verras uw toekomstige ik ook met zo’n bijzonder tijdsbeeld: maak uw eigen tijdcapsule. Neem daarvoor een doos of stevige envelop en stop daar tien dingen in die nu belangrijk voor u zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

• een foto van uw beste vriend(in)
• een object dat te maken heeft met een hobby
• een lijstje met drie gedroomde vakantiebestemmingen
• drie lievelingsrecepten
• een afbeelding van uw favoriete kunstwerk
• een kaartje met daarop de vijf belangrijkste waarden in uw leven
• een usb-stick met de coolste muziek
• een foto van een held
• een passage van een favoriete schrijver
• een dvd van een lievelingsfilm

Plak de doos of envelop dicht en schrijf erop: 
‘Wie en wat ik in april 2014 mooi, geweldig en belangrijk vond. Te openen in april 2024.’
Gegarandeerd: dan valt u van uw stoel van verbazing.

Eén van de belangrijke thema's van afgelopen jaar was voor mij de vereniging van de parochie van de H. Adelbertus en de parochie van de H. Engelmundus. Een grote verandering met veel emoties. Wat zou het mooi zijn om daar een klein tijdsdocumentje van te maken met gedachten en ideeën van parochianen?
* met foto's van de kerk
* met gedachten op van parochianen op papier
* met wensen van parochianen op papier
* wat betekent het geloof voor mij
* een herinnering over de kerk, een kerkdienst, de lering, etc.
* met een krant van 14 februari 2015 (dag voor de laatste dienst in Adelbertus)
*met...................................................... (vul zelf maar in........)

Dit alles in een mooie doos doen  op 15 februari 2015 en dan over twee jaar openen. Slechts twee jaar??? Ja!!! dan kunnen nog veel parochianen zelf terug lezen/zien hoe deze tijd beleefd is en hoe de verandering doorstaan is. En wellicht rolt daar weer een column uit..........

Ga ik ook nog een persoonlijke tijdscapsule maken? Daar ga ik nog even over broeden (eigenlijk ben ik er met mijn hoofd al mee bezig, nu nog de uitvoering)

Wat ik in ieder geval wel ga doen is het volgende. Ik ga mijn eigen positieve gedachten , ervaringen en geluksmomenten op papier zetten en in een potje doen. Start vanaf nu  en open te maken na 1 jaar. U begrijpt: ik heb weinig geduld.  En ik heb al een pot gevonden: ik wil deze graag aan het eind van het volgend jaar flink gevuld hebben.

Carla van Leeuwen.

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder