Februari 2015 - Kerstevent

Een Kerstervaring in Ede.

De column van deze maand is het verslag van een bezoek aan een kerst-event. Een beetje laat misschien voor een kerstverhaal, maar het is evenzeer een aankondiging van een Paas-voorstelling ddor het Dolorosa-Wandeltheater dateind maar plaatsvindt. Zie de links in de laatste alinea.

Kerstervaring in Ede.

Op vrijdagavond 12 december 2014, vertrokken we vanuit IJmuiden met de touringcar van de Fam. Meihuizen naar de Kerst Event in Wekerom-Ede, waar in diverse taferelen het kerstverhaal was uitgebeeld.
Met veertig kerkgangers een "Stille Nacht” beleven op de Veluwe, dat leek ons een geweldige ervaring. Na bijna een hele dag regen was het zowaar droog geworden toen we wegreden.

Om 20.15 uur waren we op de plek van bestemming, waar we werden ontvangen in de herberg "Baruch Haba” van de herbergier Ibrahim en zijn vrouw Sarah,in de tijd waarin zij leven, het begin van onze jaartelling. Omdat we even moesten wachten werd ons brood en drinken aangeboden in de herberg. Hierna begon de tocht door het uitgestrekte boswandelgebied, waar in diverse taferelen het kerstverhaal en het leven van Jezus was uitgebeeld. En Mozes was onze reisleider.

Als eerste kwamen we Maria en Jozef tegen in de stal met hun kind Jeshua, en de herders en wijzen die op bezoek kwamen. Elk tafereel leverde verbazing op en waardering.  Bv. Jezus die een overspelige vrouw het leven redde, door op de omstanders in te praten: "Wie van jullie gooit de eerste steen?”. Wat mij  het meest aansprak was het tafereel waarin vrienden hun verlamde vriend met matras en al door het dak naar beneden lieten vieren in het huis waar Jezus was, die hem genas door de zeggen "Neem op u matras en wandel”. Het was bijna niet te geloven zo mooi was dat.
In het dorp Beth Tikva (in het midden Oosten) werden we meegenomen naar de synagoge, de verhalen verteller, bij de mensen thuis en naar één van de vele werkplaatsen. Zo zei ik in een bakkerij; waar matses werden gebakken: "Nou, dit lijkt wel een pizza oven” en meteen kwam de bakker bij me en vroeg "Een pizza oven, wat is dat?"  
Tijdens de wandeling door het dorp hebben sommige van ons ook een kom warme "chokamelen melk" gedronken. Dat was kamelenmelk, op smaak gemaakt met cacaobonen! Dat was best lekker want we hadden nog een lange reis voor de boeg.

Ook liepen er tollenaars en bedelaars rond in BethTikva. Aviad en zijn vrouw, deden er alles aan om de bedelaars uit het dorp te verbannen, maar dat lukte niet altijd.
En voor de tollenaars, als er klachten waren, dan een kort briefje naar Keizer Tiberius. Adressering "Keizer Tiberius" is voldoende. Er is er daar maar één van! 

De reis werd vervolgd door een donker bos met wandelpaden die vol modder en water stonden, gelukkig hadden we hoge schoenen of laarzen aan.

Na het tafereel van de kruisiging volgt wellicht het grootste wonder wat ooit in de wereld geschiedenis heeft plaats gevonden. En wij hebben dat gezien!
Een ontroostbare Maria bij het graf en even later de vrienden van Jezus. Uit het graf kwam een engel te voorschijn met de doeken waarin Jezus was gewikkeld na zijn dood. Er was hoop gekomen in de vorm van de opstanding van Jezus. Zijn vrienden dansten van blijdschap door het lege graf. Vervolgens liepen de vrienden langs ons heen om het blijde nieuws te vertellen.

Ook waren er standbeelden vanaf het begin van de jaartelling tot heden. Wat mij het meest is bijgebleven, is dat deze mensen zich écht inleefden in deze tijd. Ik vroeg een inwoonster "Van af hoe laat bent u hier al?” Zij antwoordde "Meneer, ik woon hier al heel me leven, waar heeft u het over?” Hoe deze vrijwilligers hun rol speelden, geweldig.

Om 00.00 uur gingen we weer huiswaarts, en iedereen met een gevoel van "wat een geweldige ervaring is dit geweest”. In de bus hierover nog nagepraat met elkaar. Om 01.15 uur waren we weer heelhuids met de super chauffeur Hans weer veilig in IJmuiden aangekomen.

Aad de Koning.

P.S. Op de site van www.kerstevent.info vindt u nog meer informatie hierover en over het wandeltheater met het Paasverhaal op 20 en 21 maart 2015 in Leiden  op www.wandeltheaterdolorosa.nl     Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder