Oud-Katholiek IJmuiden

Februari | De Oud-Katholieke gemeenschap bundelt haar kracht


Afgelopen zondag 15 februari vierde de Oud-Katholieke kerkgemeenschap haar laatste eucharistieviering in de Adelbertuskerk aan de Sparrenstraat in IJmuiden. Voor velen een emotioneel moment om definitief de deuren achter zich te moeten sluiten. In de toekomst kerken zij samen met de Oud-Katholieken in de Engelmunduskerk aan de Wilhelminakade in IJmuiden. Het is de afsluiting van een 4 jaar durend proces waarbij men tot doel stelde om voor nu en de toekomst een krachtige vitale kerkgemeenschap in de IJmond te zijn. De samenwerking tussen beide parochies, die van de H. Adelbertus en die van de H. Engelmundus, werd steeds sterker aangehaald. Uiteindelijk resulteerde dit vanaf 1 januari 2015 in een samenvoeging van beide parochies. Volgens gebruik zijn hierbij de beide afzonderlijke parochienamen in stand gebleven en draagt de parochie sindsdien de naam HH. Adelbertus en Engelmundus.

Het kerkgebouw aan de Sparrenstraat wordt vanaf 15 februari niet meer gebruikt. Het ondergelegen Adelbertuscentrum zal nog enige maanden in gebruik zijn, maar daarna zullen alle activiteiten verhuizen naar het Oud-Katholiek Verenigingsgebouw De Bolder in de Bloemstraat in IJmuiden, onderdeel van de Engelmunduskerk aan de Wilhelminakade. Het kerkbestuur is op zoek naar een nieuwe bestemming voor het gebouwencomplex aan de Sparrenstraat.

De Oud-Katholieke kerkgemeenschap in IJmuiden werd in 1961 gesplitst als gevolg van een steeds verdere spreiding van haar leden over Kennemerland. Reden om het de pastorale bezetting uit te breiden en kerkdiensten te organiseren naast die van de Engelmunduskerk aan de Wilhelminakade.  Een periode volgde van vieringen in IJmuiden-Oost, Beverwijk en Heemskerk. In 1964 volgde het bisschoppelijk besluit om een nieuwe parochie op te richten voor Oud-Katholieken die woonden in Heemskerk, Beverwijk, Velsen (Noord en Zuid), Driehuis, Santpoort (Noord en Zuid) en IJmuiden-Oost. Deze nieuwe parochie kreeg de naam H.Adelbertus. Grond werd aangekocht en in 1968 werd de Adelbertuskerk in gebruik genomen.
Zij heeft ruim 46 jaar ruimte geboden voor eucharistievieringen en vele andere activiteiten. Na al deze jaren wordt de parochie weer één, gelijk aan de situatie van voor 1961.

De Oud-Katholieke gemeenschap kerkte voor het eerst in 1888 in IJmuiden, in hotel “Willem Barentsz”. Haar eerste kerkgebouw was aan de Breesaapstraat en werd in 1890 in gebruik genomen en is nu beter bekend als Thalia theater. Vrij snel daarna werd in 1907 het huidige kerkgebouw in gebruik genomen, de Engelmunduskerk aan de Kon. Wilhelminakade in IJmuiden. Dit kenmerkende gebouw is vanaf heden het centrum voor alle Oud-Katholieke parochianen in de regio. Natuurlijk zijn alle mensen die behoefte hebben aan een meditatief moment welkom bij de eucharistievieringen, de vespers en alle speciale feesten in dit kerkgebouw.