Maart 2015 - Insjallah

 


Insjallah

We gingen voor een weekje naar Egypte. “Is dat wel veilig” werd ons door vrienden en bekenden gevraagd. “Zou je dat nou wel doen?”. Wij vonden van wel. Een resort aan de Rode Zee, door een zee gescheiden van de krijgsheren van de Sinaï, en door een woestijn gescheiden van de politieke straatgevechten van Caïro, dat leek ons veilig genoeg.

En inderdaad, we hebben ongestoord genoten van zon, zee, zwembad, strand en het prachtige koraalrif, vlak voor de kust. We hebben lekker gegeten en zijn heerlijk uitgerust. En om de bezorgde familie en vrienden gerust te stellen:  we hebben geen jihadist gezien. Ook geen Salafisten, Soennieten, Sjiieten, moslimbroederschap-leden en relschoppers trouwens. Wel veel aardige mensen, die ons op alle manieren ter wille probeerden te zijn.

Eén van hen begroette ons steevast met Sjalaam aleikum, en dan maakten we een praatje. Gewoon gezellig. Op de voorlaatste dag van onze vakantie vroegen we of we hem morgen ook nog zouden zien. Hij antwoordde Insjallah.

Sjalaam aleikum betekent “vrede zij met u”. Insjallah staat voor “als God het wil”. Twee Arabische uitdrukkingen die helemaal in de taal van alle dag zijn opgenomen.

Er zijn heel wat moslim-gebruiken waarbij ik hier liever niet betrokken zou worden, maar deze twee uitdrukkingen! Wat zou het mooi zijn als wij Nederlandse Christenen elkaar ook dagelijks zouden begroeten met “Vrede zij met u”. En dat we bij onze plannen God zouden betrekken: Insjallah!

Hans van de Pieterman

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder