Lezing OK Mannenvereniging: “Duik de Noordzee schoon”

Op de bijeenkomst van 13 december gaf de heer Peter van Eck van de stichting “Duik de Noordzee schoon” een lezing over het werk van deze stichting. De duikers van deze stichting duiken in de zomer een aantal keren naar wrakken en bijzondere gebieden in de Noordzee zoals het rif Klaverbank.

Een ideale plaats om te duiken is de Doggersbank waar wrakken liggen op een diepte van ongeveer 30 meter. De biologische waarde van wrakken is van groot belang want er leven veel bijzondere dieren en planten op en rond de wrakken zoals bijzondere naaktslakken en zee anemonen.

Spookvissen is een serieus probleem voor het leven op de wrakken. Vissers verliezen hun netten en lijnen doordat ze blijven hangen aan wrakdelen. Deze netten en lijnen blijven daarna niet alleen vissen vangen, maar ook krabben en kreeften raken verstrikt en sterven een langzame dood.

Op bijna ieder wrak waar de duikers op duiken komen zij verloren visnetten, vislijnen, haakjes en lood tegen. Soms zien zij zelfs nog levende kabeljauwen aan een verloren vislijn hangen. De duikers zien honderden krabben die verstrikt zitten. Zelfs één enkel visdraadje kan voldoende zijn om een krab of kabeljauw voor de rest van zijn leven vast te houden.

Het probleem van spookvissen was de aanleiding voor de oprichting van de stichting “Duik de Noordzee schoon”. Door de netten van de wrakken te verwijderen doet de stichting iets aan het probleem van de spookvissen. Door het dierenleed en de schoonheid van de onderwater natuur zichtbaar te maken probeert de stichting een breed publiek bewust te maken van het probleem. De stichting heeft momenteel al 145 wrakken schoongemaakt.

De stichting heeft een eigen Youtube kanaal met veel video's van hun expedities naar wrakken. De link naar dit kanaal is http://www.youtube.com/duikdenoordzeeschoon.

Meer informatie over de stichting ook op hun website http://www.duikdenoordzeeschoon.nl/

De volgende bijeenkomst van de OK Mannenvereniging is op dinsdag 10 januari. Op deze avond wensen wij elkaar weer een goed en gezond nieuwjaar. Tevens wordt er een film getoond van Martin Blok en wordt er bijgepraat onder het genot van een hapje en drankje.

Let op!! Deze bijeenkomst wordt gehouden in de pastorie omdat er in De Bolder in januari renovatie werkzaamheden worden uitgevoerd.

Cees Borst

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder