Verslag lezing abt Gino van de monastieke gemeenschap de Goede Herder

Op 8 november kwam abt Gino van de monastieke gemeenschap binnen de Oud-Katholieke kerk van Nederland op bezoek om ons iets te vertellen over het kloosterleven. Deze gemeenschap, de Broeders en Zusters van de Goede Herder, leeft geïnspireerd door de Regel van Benedictus. Een levensregel die de verschillende aspecten van ons leven tot eenheid brengt: gebed, werk, samen delen en gastvrijheid. De broeders en zuster dragen blauwe habijten als uiterlijk teken van hun aan God gewijde leven. Zij hebben ervoor gekozen om deel uit te maken van de Oud-Katholieke kerk. Voor de contacten met de Oud-Katholieke kerk hebben zij gekozen voor de parochie in Middelburg die in opbouw is en waar zij mee kunnen helpen met het verder bouwen aan deze parochie.

Monniken zijn door God gewijd en zijn gewone mensen/christenen. Zij zijn niet speciaal maar kiezen voor een bepaald soort leven volgens de volgende modellen:

  • Kluizenaars: Zij leven voor en op zichzelf. Zij wonen alleen.
  • Augustijnen: Voeren bepaalde taken uit in de kerk.
  • Benedictijnen: Deze monniken leven, bidden en werken samen.

De broeders en zuster van de Goede Herder leven volgens een vast dagrooster waarin alles is afgestemd op vaste tijden voor het gebed en momenten van meditatie. De tijden voor het gebed zijn 07.00, 12.00 en 20.30 en duren steeds een half uur. Ontbijten en avondeten wordt gedaan zonder te praten. Bij het avondeten wordt wel naar muziek geluisterd. Na het eten wordt de afwas gezamenlijk gedaan en is er tijd voor meditatie en vanaf 20.00 gezellig samen zitten tot het avondgebed om 20.30. Na het avondgebed rond 21.00 gaat iedereen naar zijn kamer om te mediteren of te lezen en te gaan slapen. Op woensdag- en zondagavond zit men na het avondgebed nog na onder het genot van een drankje. De rest van de dag wordt er gewerkt of zijn er gesprekken met bezoekers. Het werk wordt natuurlijk ook even onderbroken voor een koffie pauze in de ochtend en middag.

De 2 broeders en 1 zuster hebben een volledige dagtaak in het klooster. Broeder Johannes werkt halve dagen in de jungle van Calais en de overige tijd in het klooster. Het werk in het klooster bestaat uit het maken van speciale kaarsen voor de liturgie of privé personen, boodschappen doen, het huishouden, werken in de tuin. De broeders en zuster maken ook een aperitief. De financiële middelen verkrijgen zij uit de verkoop van hun producten en giften.

Het Monasterium is een vrijstaand huis en ligt in het plaatsje Temse in België. Meer informatie over deze gemeenschap op hun website www.goedeherder.be.

De volgende bijeenkomst van de OK Mannenvereniging is op 13 december. Dan komt iemand van de stichting “Duik de Noordzee schoon” vertellen over hun activiteiten.

Cees Borst

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder