Delen in het geloof, de Bijbel en de Koran naast elkaar (29 januari)

Uitnodiging aan alle (jong) volwassenen tussen de 18 en 50 jaar

Waarom zorgt het geloof in één God toch voor zoveel verdeeldheid en onbegrip in onze maatschappij?  Althans, dat is wat we zien gebeuren als we de social media en de nieuwsberichten volgen. Het geloof zou toch juist moeten zorgen voor begrip en vrede ook al hebben we het hier over twee verschillende stromingen; het Christendom en de Islam? Waar ontstaan die vooroordelen door en wat is daarvan terecht? Wist je dat de Bijbel en de Koran soms meer overeenkomsten hebben dan dat je denkt? Het verhaal van Kaïn en Abel komt in beide heilige boeken voor, net als dat van de profeet Jona en dat van de geboorte van Jezus.

Wij willen jullie graag meer vertellen over de verschillen en de overeenkomsten tussen de beide religies en wij nodigen jullie daarom graag uit voor onze middag “Delen in het geloof, de Bijbel en de Koran naast elkaar”. Wij hebben Marlies ter Borg uitgenodigd, filosoof en bruggenbouwer. Zij heeft beide heilige boeken grondig bestudeerd en bouwt aan de hand van de verhalen bruggen tussen de Westerse- en de Islamitische culturen. Zij zal uitleg geven over de verhalen uit de Koran en de Bijbel en deze naast elkaar leggen. Zij gebruikt hiervoor Islamitische afbeeldingen met bekende “Bijbelse figuren” zoals Adam en Eva, Jona en Maria. Daarna zullen we een aantal hete hangijzers presenteren. Thema’s die juist in deze tijd voor onbegrip zorgen richting de Islamitische cultuur vanuit het Westen want hoe zit het namelijk met geweld? Geeft de koran bijvoorbeeld wel daadwerkelijk aan dat alle niet gelovigen gedood zouden moeten worden? En wat betekent Allah akbar precies? Over dit deze thema’s zullen wij in gesprek gaan waarbij uiteraard ruime gelegenheid is om alle vragen te stellen die je wil.

Na de presentatie over de verhalen uit de Koran en de Bijbel en het gesprek over de hete hangijzers, is er natuurlijk gelegenheid om verder te praten en elkaar te ontmoeten. Jullie zijn ook hier uiteraard van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje verder bij te praten. We hopen jullie graag te zien! 

Pastoor Age Kramer
Sanne van Putten
Rick de Ronde


Gegevens

Datum: 

Zondag 29 januari 2017

Tijd: 

13:00 uur
Plaats:

Oud-Katholieke kerk van de parochie H.H. Engelmundus en Adelbertus
Koningin Wilhelminakade 119
1975 GJ IJmuiden

 

Website van de Oud-Katholieke parochie van de HH. Adelbertus en Engelmundus, IJmuiden

Site design: Sync. Creatieve Producties; techniek: SiteCan 

mail aan websitebeheerder